Zagen, schuren, boren, monteren, het zijn allemaal taken waar een stabiele en veilige ondergrond voor nodig is. Vandaar dat de meeste industriële werkplaatsen vol staan met werkbanken. Deze handige werkmeubels zijn in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar, zodat er voor ieder doel een passende keuze beschikbaar is. Maar wist je dat je een werkbank ook aan jouw werkzaamheid kunt aanpassen door hem volledig zelf samen te stellen? In deze blog lees je hoe je dat het beste kunt doen!
Bepaal eerst het doel van de werkbank
Waar komt de werkbank te staan? Wat ga je precies met de werkbank doen? Hoeveel ruimte is er voor de werkbank? Het zijn belangrijke vragen die je moet stellen om de eigenschappen van jouw werkbank te bepalen. Voor een werkbank die in een krappe schuur komt te staan is natuurlijk een kleiner formaat geschikt dan bij een werkbank voor een industriële bedrijfshal.
Een grote werkplek hoeft echter niet te betekenen dat een grote werkbank de beste optie is. Is er namelijk maar weinig ruimte nodig voor jouw taak, dan zorgt een meubel met een groot formaat ervoor dat er onnodig ruimte in beslag genomen wordt. Misschien is één ladeblok wel genoeg of is voor jouw specifieke taak een blok met één deur praktischer dan zes verschillende lades. Zorg ervoor dat je dus goed inschat wat benodigd is voor de werkzaamheden die je gaat uitvoeren om te voorkomen dat je werkbank te eenvoudig of juist onnodig uitgebreid is.
Kies het juiste werkblad
Het werkblad is een essentieel onderdeel van de werkbank aangezien dit het gedeelte is waar de taak op wordt uitgevoerd. Over het algemeen zijn de meeste werkbladen van beukenmultiplex of high-pressure laminaat (HPL). De keuze voor het juiste werkblad hangt ook weer af van het type werkzaamheden dat je gaat uitvoeren. Het is belangrijk dat je jouw werkzaamheden voor de lange termijn inschat aangezien het blad sneller beschadigd kan raken bij een verkeerde keuze.
Voor taken die te maken hebben met houtbewerking of waarvoor scherpe materialen gebruikt worden, denk aan zagen en timmeren, is het verstandig om voor een blad van beukenmultiplex te kiezen. Dit materiaal is steviger en beter beschermd tegen krassen en schade. Mocht er wel schade zijn dan kun je dit er gemakkelijk afschuren. Krijg je tijdens jouw taken veel te maken met olie en vet, dan is het beter om een HPL-werkblad te kiezen. Olie en vet trekken namelijk in het beukenhout en veroorzaken vlekken en slijtage, problemen die niet aanwezig zijn bij HPL.
Stel het onderstel samen
Als het werkblad is bepaald, dan kan er nagedacht worden over het onderstel. Als deze keuze is gemaakt dan is de basis van jouw werkbank gereed. Het onderstel bestaat uit pootstellen, voetsteunen en ladeblokken. De hoeveelheid en het formaat van deze onderdelen is afhankelijk van de lengte die benodigd is voor jouw werkbank. Ga jij bijvoorbeeld voor een dubbele werkbank dan zijn er dubbel zoveel pootstellen en ladeblokken nodig. Daarnaast zijn er voor de verschillende werkbankbreedtes, voetsteunen van een verschillend formaat nodig. Een voetsteun van 650mm is bijvoorbeeld geschikt voor een breedte van 1500mm en bij een voetsteun van 1750mm hoort een werkbankbreedte van wel 2500mm. Daarnaast zijn er voor de ladeblokken meerdere combinaties en ladehoeveelheden mogelijk, afhankelijk van jouw specifieke benodigdheden.
Zijn er accessoires nodig?
Nu de basis is samengesteld heb jij een stevige en vooral handige werkplek voor jouw industriële taken gecreëerd. Wil jij toch net even meer comfort en vooral efficiëntie toevoegen aan jouw werkbank? Kies dan voor extra accessoires. Het is bijvoorbeeld mogelijk om extra opzetstukken of een gereedschapsbord aan de muur te monteren. Hierdoor kun je sneller bij jouw materialen en gereedschappen, waardoor je werkzaamheden soepeler verlopen.
Stel je werkbank samen met Werkbanken4sale
Geïnteresseerd in het zelf samenstellen van een werkbank? Bekijk dan het diverse assortiment van Werkbanken4sale en bestel al je verschillende benodigdheden. Op een werkbank met onderdelen van Werkbanken4sale zit een garantie van wel 24 maanden. Heb je een vraag over een van de producten uit het assortiment of heb je advies nodig bij het bepalen van de juiste onderdelen? Neem dan contact op, onze specialisten helpen je graag.